25 Kasım 2008 Salı

Eyvah Dedem Çıldırdı

EYVAH DEDEM ÇILDIRDI

Yazan / Yöneten - Ümit Kireççi

Anne ve babaların, yetişkinlerin hüküm sürdüğü bir dünyada çocuklara açıklama yapmaya gerek var mıdır? Vardır!

İletişim, yaşları ne olursa olsun tüm insanlar için aynı derecede önemlidir. Oysa anne ve babaların bir kısmı bu gerçeği görmezden gelmektedir. Hatta yetişkinlerin bir şeylere karar vermeleri gerekçe sunmadan, açıklama yapmadan, izaha gerek duymadan çocukları tasmaları varmış gibi yönlendirmelerine neden olmaktadır.

Oyunumuzda “aile içi iletişimin” önemi vurgulanırken çocuğun da çocukluğunu kaybetmeden kavrayış kabiliyetini gösterebilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Konu:

Kızı ve Damadı iş gezisine çıkınca torunlara bakmak Dede Bülent beye düşer. Torunlar, “terk edildiklerini” sanınca kıyamet kopar. Yaramazlıklar anne-babaya kavuşmanın anahtarı gibi görünür gözlerine ve…

Ev birbirine girer.

Bülent bey, alt komşusu Canan hanımla çocukların bu davranışlarını anlamlandırmaya çabalarken çocuklarla diyalog kurmak adına türlü numaralar dener.

Bütün çabaların tükendiği noktada Bülent beyle Canan hanım çocuklar gibi davranmaya karar verirler ve sınavların başlayacağı günlerde gece danslarına başlarlar. Çocuklar bir anda kendileri gibi davranıldığını görünce bir yerde bir yanlışlık olduğunun farkına varırlar ve sonunda beklenen diyalog kurulur, gerçekler ortaya çıkar. Anne ve babanın çocuklarına gerekli açıklamaları yapmadıkları ortaya çıkar.

Kendilerini önemseyen Dedeye çocukça davranan, onları arada bir unutan anne ve babaya kendileri yetişkinmiş gibi davranmaya çalışan çocuklar doğru yerde doğru davranmanın önemini de fark ederler. Artık bir müttefikleri vardır.

Hiç yorum yok:

LİLA DÜŞLER TİYATROSU

LİLA DÜŞLER TİYATROSU