2 Haziran 2010 Çarşamba

Yönettiğimiz Oyun Ödül Aldı

Genel Sanat Yönetmenimiz Ümit Kireççi'nin Yönettiği Friedrich Dürrenmatt eseri "V. Frank" Kadıköy Anadolu Lisesi Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelendi ve art arda ödüller aldı.

***
Şişli Terakki Gençlik Tiyatroları Festivali’nin ardından…
Terakki Vakfı 15. Gençlik Tiyatroları Festivali - 2010’un ardından söylemem gereken şeyler olduğunun farkına vardım bu sabah. Gerçi sahneye ödül almaya çıktığımda söylemem gerekiyordu bu sözleri. Bir sözleri… Söylemedim, söyleyemedim, belki şimdi telafi olur yazacaklarım.
Kadıköy Anadolu Lisesi Tiyatro Topluluğuyla bu sene almanca yazan İsviçreli yazar Friedrich Dürrenmat’ın “V. Frank” oyununu çalışma imkanı buldum. Brecht’in “Üç Kuruşluk Opera”sının devamı olarak kaleme alınan oyun günümüzde de halen devam eden banka-devlet-global ölçekli dolandırıcılık sistemini eleştiriyor. Kara mizah ve epik olarak.
Yaklaşık olarak aralıklarla 4 ay süren oyun provaları sonucunda; çok sıcak bakmasam da, yarışmalara girdi oyunumuz. İstanbul İli Milli Eğitim Liseler arası tiyatro yarışmasında ikinci olduk önce. Ardından Profilo Kültür Merkezi Liselerarası Tiyatro Festivali’nde “Övgüye Değer Oyuncu Ödülüyle” “Dumankaya Özel Ödülü”nü aldık. Derken günü geldi, oyunumuzu sergiledik ve Terakki Vakfı Gençlik Tiyatroları Festivali’nden de “Övgüye Değer Oyuncu Ödülüyle”, iki adet “En İyi Oyuncu Ödülü” ile “En İyi Tiyatro Topluluğu Ödülü” olmak suretiyle toplamda “dört” ödül aldık.
Bu yukarıda saydığım ödüller olmasa benim “sizler iyisiniz, harika oyun çıkardınız” demem genç oyuncu arkadaşlarıma hiçbir şey ifade etmeyecekti biliyorum. Bu bakımdan belki de iyi oldu yarışmalara katılmaları bilemiyorum… Ama umarım kazanamadıkları ödüllerin de öneminin farkındadırlar. Hiç veya daha az ödül alamamış yaşıtlarının da iyi olduklarını hatırlarlar bu şekilde.
Gelelim Terakki maceramıza… İlk evvela sahne gerisinde görevlerini yerine getiren emekçi dostlara teşekkür etmek isterim. Dekor-aksesuar uyumsuzluklarında ellerine çekiç, iğne-iplik alarak hemen işe koşan ve hiç yüksünmeden eksik tamamlayan bu kişilere o sahnede oyun oynayan her okulun ve oyuncunun ve hocanın minnet duyması gerekir diye düşünüyorum. Gençlik, tiyatro ve onlara destek vermeyi bu kadar içselleştirmiş teknik kadro belki de dünyada çok azdır. Her döktüğünüz ter damlası için dostlar teşekkür ederim.
Bununla birlikte sahnede konuşmamı engelleyen duygusallığım olmasaydı söyleyeceklerime geldi sıra… Muhtemelen öğrencilerimin heyecanına kapılıp makaraları koyverecektim sahnede konuşsaydım. Şimdi sakin kafayla daha rahat toparlıyorum söyleyeceklerimi:
Gece benim için çok anlamlıydı çünkü onur ödülü “Altan Erkekli”ye verildi. A.Ü. D.T.C.F. Tiyatro-Dramatik Yazarlık öğrencisiyken görürdüm hocamızı hep. Tanışmak bir türlü kısmet olmamıştı o zamanlar ama oyunculuk bölümünde olan arkadaşlarımın “Altan hocanın dersini hayatta kaçırmaaaam”lı sohbetlerini ve heyecanlarını hatırladım o gece. Hepsi birbirinden heyecanlı bir salon dolusu genç tiyatrocu Altan Hoca’yı yakından görüyor, sahneye çıkışıyla ellerini patlatırcasına alkışlıyor ve tezahürat yapıyor… Okul günlerime döndüm bir süre için. Yine 20’li yaşlarımdaydım.
Yine törende benim için önemli başka bir olay gerçekleşiyor: Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu adına bir yetkili çıkıyor sahneye. Aklım hemen 1992 yılına gidiyor. Altındağ Belediye Tiyatrosunca sergilenen Can Yücel yorumlu “Bahar Noktası” oyununa. Uyduruk bir trafik kazasında hayatını kaybeden ve tiyatro dünyamıza eşi Benian’la sayısız oyuncu kazandırmış olan Savaş Dönmez canlanıyor gözlerimin önünde. Onlar sayesinde Karadeniz turnesine çıkmış, sahne gerisinde kocaman “Tiyatro Mabettir” yazan Ordu’da oyun sergilemiştim harika bir ekibin parçası olarak. Sevgili Savaş Dönmez’i bu bahaneyle rahmetle anmak isterim. Mekanın cennet olsun Savaş Dönmez.
Son olarak o geceyi bana özel kılan şeyi de söyleyeyim de bitsin: Öğrencilerimin ve tüm genç oyuncuların coşkusu. Yalan yok, çok heyecanlandım ödül gecesinde ama bunun nedeni yarışmış olmaktan çok öğrencilerimin heyecanını en küçük hücrelerimde bile paylaşmış olmam. Bu duyguyu bana yaşattığı için Terakki Vakfı’na teşekkür etmek istiyorum. Orhan Kurtuldu harika ve ustaca sunumuyla ödüllerin açıklanmaları arasında öyle gerilim yarattı ve yeri geldiğinde salonu öyle coşturdu ki kayıtsız kalmak mümkün değildi. Teşekkürler Orhan kurtuldu ve yapıcı eleştirileriyle bize yol gösteren Cüneyt Yalaz. Dilerim 16. ve 106. Festivalleriniz de aynı başarıya ulaşır.
Özel ortamlar, son derece başarılı organizasyonlar ve her biri birbirinden değerli jüri üyeleri... Bu festivallerin artması dileğiyle...

Ümit Kireççi

- Bu yazı bir çok tiyatro merkezli internet sitesinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

LİLA DÜŞLER TİYATROSU

LİLA DÜŞLER TİYATROSU