11 Kasım 2009 Çarşamba

Mutluluğun Resmi

Gülmeyen bir Kral ülkesini iyi yönetebilir mi? Mutlu olmayan biri mutlu edebilir mi? Uzak bir ülkede durum buymuş ve halk Krallarını güldürmek için sıraya girmiş. Yetenekli ve komik onlarca insan saraya konuk olup gösteri yapmış. Ama Kral gülmemiş… Ta ki…
Arzu Suriçi Kireççi / Filiz Tosyalı Masalı anlatıyor, Ümit Kireççi saraya gelen Sihirbaz’ı, Hokkabaz’ı, Palyaço’yu canlandırıyor. Anlatı ve görsel sunum bir arada. Biri anlatır birileri canlandırır… Rıdvan Şoray da masalı kare kare sahnede çiziyor, resmini yapıyor.
STORYTELLING NEDİR?
- Anlatı Tiyatrosu -

Storytelling basitçe “masal anlatmak” demektir. Bizim kültürümüzde buna “Anlatı Geleneği” adı veriliyor. Bizim kültürümüzde geniş yer alan Dedem Korkut başta olmak üzere Kızılderili Şamanlarının, Avrupa Ozanlarının, Oyuncuların, Afrika Yerlilerinin, Japon Kamishibai’lerinin Dedelerin, Büyükannelerin, Anaokulu Öğretmenlerinin anlattığı tüm masallar işte bu anlatıyla aynı sınıfa girmektedir.
Anlatıcı bir takım yardımcı aksesuarlarla masallar anlatmaktadır. Saz, tef, davul, lir, beden dili, kumaş, resim, mask, ses değişimleri, oyunculuk gibi aksesuarlardır bunlar.
Avrupa ve Amerika’da Storytelling üzerine kitaplar yazılmakta, festivalleri düzenlenmektedir. Bizdeyse Dedelerle Büyükanneler masal anlatmayı bırakırken çocuklar zaten dinlememekte, Dedem Korkut hepte unutulmaktadır.
MASALLAR VE ÇOCUKLAR BİZİ BEKLİYOR…
Başta klasik masallar olmak üzere yazarlarımızca kaleme alınacak veya modernize edilecek masallarla çocuklara ilginç sahneleme tekniklerini de kullanarak masallar anlatmak istiyoruz. Eminiz çocuklar da sahnede masal dinlemenin tadını çıkarmayı bekliyorlardır. Anne ve babalarsa çocukken aldıkları masal tadını çocuklarının almasından mutlu olacaklardır.

Hiç yorum yok:

LİLA DÜŞLER TİYATROSU

LİLA DÜŞLER TİYATROSU